Τι είναι

  • Κεντρο Αναπτυξης Παιδων

"Ο Τάκης, ένα δεκάχρονο αγόρι, σου δίνει την εντύπωση ενός έξυπνου παιδιού. Πάντοτε φαίνεται σκεπτικός και συχνά κοιτάζει ψηλά στον ουρανό. Είναι αμίλητος και κάνει μια σειρά από ορισμένες στερεότυπες κινήσεις. Όταν είναι ενοχλημένος ή ανήσυχος κτυπιέται, πηδώντας πάνω-κάτω και βγάζοντας περίεργα βογγητά. Απεχθάνεται τις αλλαγές και, αν κάποιος του μετακινήσει έστω και ένα παιχνίδι, από το μέρος που το έχει αφήσει, καρφώνει τα μάτια του γεμάτος δυσπιστία και αγανάκτηση προς το μέρος που βρίσκεται το πρόσωπο-δράστης. Του αρέσει να κρατά στα χέρια του άψυχα αντικείμενα και να τα περιεργάζεται, κοιτάζοντάς τα από όλες τις πλευρές. Ακόμη, του αρέσει να αναβοσβήνει τα φώτα και να ανοίγει τα κουμπιά της τηλεόρασης και κάθε συσκευής που πιάνει στα χέρια του."

Ο Τάκης είναι ένα τυπικό παράδειγμα αυτιστικού παιδιού. Διαβάστε τη συνέχεια και μάθετε περισσότερα για τον αυτισμό.

Ο αυτισµός είναι µια διαταραχή φάσµατος που σηµαίνει ότι επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους και ανήκει στην κατηγορία των Δ.ΑΔ.

ΔΑΔ

Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές συνοδεύονται από σοβαρή έκπτωση σε πολλαπλούς τομείς της ανάπτυξης.
Ο χαρακτηρισμός «Διάχυτες» δηλώνει αυτήν ακριβώς την έκπτωση, δηλαδή ότι η διαταραχή επηρεάζει σφαιρικά την ανάπτυξη του πάσχοντος προσώπου.
Ο χαρακτηρισμός «αναπτυξιακή» οφείλεται στο ότι η διαταραχή εμφανίζεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης.
Και τέλος, ο όρος διαταραχή εκφράζει την έννοια της απόκλισης από το φυσιολογικό. Στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές συνήθως παρατηρείται έκπτωση στους παρακάτω τομείς:

  • Αμοιβαίες  κοινωνικές συναλλαγές
  • Επικοινωνία
  • Γενική συμπεριφορά (π.χ. εμφάνιση στερεότυπων και διασπαστικών αντιδράσεων)
  • Ενδιαφέροντα
  • Δραστηριότητες
  • Επιπλέον, οι ΔΑΔ παραμένουν χρόνιες  περιπτώσεις.

Στις ΔΑΔ περιλαμβάνονται οι παρακάτω διαταραχές :

Διαταραχή Rett χαρακτηρίζει τα παιδιά που αρχίζουν να εμφανίζουν ελλείμματα μετά από μια σύντομη περίοδο ομαλής ανάπτυξης και εμφανίζεται συνήθως στα κορίτσια.

Παιδική αποδιοργανωτική Διαταραχή χαρακτηρίζει παιδιά που εμφανίζουν μια συνολική παλινδρόμηση σε πολλούς τομείς ανάπτυξης μετά από μια περίοδο ομαλής ανάπτυξης

Διαταραχή Asperger περιγράφει τα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τα παιδιά με αυτισμό, αλλά δεν έχουν ελλείμματα στην γλωσσική ανάπτυξη.

 Αυτιστική διαταραχή η αυτισμός.
Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του.

Ο αυτισµός λοιπόν  είναι µια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία συνήθως συνοδεύεται από καθυστέρηση και σοβαρή έκπτωση στις κοινωνικές δεξιότητες, τη γλώσσα και τη συμπεριφορά.
 Η κλινική εικόνα του αυτισμού δεν είναι ομοιογενής αλλά κυμαίνεται από ηπιότερες μορφές (με ελάχιστα και σε ήπια μορφή αυτιστικά στοιχεία και φυσιολογική νοημοσύνη) μέχρι βαρύτερες μορφές (με πολλαπλά αυτιστικά στοιχεία συνοδευόμενα από βαριά νοητική καθυστέρηση). δεν θεραπεύεται  αλλά βελτιώνεται με χρόνια εκπαίδευση

Συνήθως  συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως:

  • Νοητική καθυστέρηση: Υπολογίζεται ότι το 75% των ατόµων   µε αυτισµό έχουν συνάµα και νοητική καθυστέρηση
  • Επιληπτικές κρίσεις:  Υπολογίζεται ότι το  25%  των ατόµων  µε αυτισµό εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις είτε στην παιδική ηλικία είτε στην εφηβεία